Založ si blog

Aké kritériá pri voľbe prezidenta preferovať?

 

Každý občan – volič – má v rukách moc zmeniť stav vecí verejných na Slovensku. Preto by sme nemali byť ľahostajní, či sa volieb prezidenta zúčastníme už v prvom kole a ešte viac v tom druhom a komu dáme hlas. Nie prieskumné agentúry, ale slobodný občan dnes ešte toto demokratické právo stále má. Ak ho nevyužije, alebo využije zle, možno už nebude mať slobodu uplatniť toto právo. A nebude sa môcť ani sťažovať, že demokracia na Slovensku bude prevalcovaná totalitou…, keď všetky druhy moci: výkonnú ( vládu), zákonodarnú (parlament), súdnu (Ústavný súd, Najvyšší súd, ktoré by mali byť nezávislé) a aj najvyšší post v štáte (prezidenta) bude mať v rukách jediná strana. A to vďaka ľahostajnosti oprávnených a právom nespokojných občanov so stavom vecí verejných. Nestačilo nám 40 rokov neslobody a ďalších 24 rokov, keď občan svoju slobodu vo voľbách uplatnil zle, a tak umožnil vznik marazmu, ktorý tu máme?  Väčšina politikov (ale nie všetci!) iba využila hlas voliča a priznajme si, zneužila ho pre korupciu, okrádanie, drancovanie krajiny. Pýtajme sa a aj si sami odpovedzme, podľa akých kritérií voliť prezidenta, aby sa do kresla dostal taký, ktorý by krajinu z toho marazmu vyviedol?

 

V súčasnej geopolitickej situácii, keď sa za východnou hranicou nášho štátu dejú veci, ktoré by mohli ohrozovať aj našu krajinu, si zodpovední občania Slovenska – voliči prezidenta – musia položiť aj takéto otázky:

Uvedomujú si občania, akého prezidenta Slovensko potrebuje?

Či si súčasní  prezidentskí kandidáti  uvedomujú fakt, že prezidentský úrad je najvyšší post v štáte a že ho nemôže vykonávať hocikto a najmä nie ten, kto nemá žiadnu skúsenosť ani ako politik, ani ako štátnik?

Je znenie platnej Ústavy SR dostatočné na to, aby prezidentské právomoci umožnili  tomuto predstaviteľovi výkonnej moci reagovať pri vzniku vojenskej hrozby tak, aby ako prvý občan štátu a najvyšší veliteľ ozbrojených síl mohol tieto hrozby múdrymi politickými rozhodnutiami odvrátiť a tak chrániť svojich občanov?

Možno nám pomôže zamyslieť sa nad tým, kto zo súčasných kandidátov je na túto funkciu a úlohu najlepšie pripravený, tak si ďalej položme aj nasledovné otázky:

Je mladý, rozhľadený a vzdelaný, no neskúsený kandidát lepší  ako starý, rozhľadený , vzdelaný, ale skúsený, lebo už čímsi ťažkým prešiel (napr. peklom totality, ktorou bol šikanovaný , či nespravodlivo väznený…)?

Mladý, neskúsený kandidát, ktorého takmer nikde v zahraničí nepoznajú a nemá žiadne vzťahy s gigantom – Ruskou federáciou –  by sa vedel lepšie postaviť  voči aktuálnej vojnovej hrozbe v porovnaní so starým, ktorého poznajú ako štátnika, bývalého premiéra a ministra spravodlivosti, ktorého si vážia, lebo aj jeho zásluhou bol pád totality bez krviprelievania a ďalších negatívnych dosahov pre občanov? 

Nepodceňujeme túto oblasť a radšej si vyberieme takého, ktorý tú skúsenosť a vlastnosti nemá a 5 rokov sa tomu bude iba učiť a to na vlastných chybách, a tak hazardovať so životmi občanov?

Ak niekto má dobré kontakty na najvyšších predstaviteľov  v rámci EÚ a NATO, s ktorými sa osobne dohovorí,  má pozitívny vzťah k Ruskej federácii ,  lebo si vie zvážiť, že táto obrovská krajina je naším strategickým partnerom (plyn, ďalšie energie, suroviny) a naša ekonomika je od neho v mnohých úsekoch závislá, tak jeho rozhodnutia budú s vážnosťou rešpektované v tejto blízkej, aj v okolitých krajinách. Už sme mali dosť takých predstaviteľov, ktorí nám v zahraničí robili hanbu! Nechcem menovať …

Ktorý zo všetkých kandidátov na prezidenta má najväčšiu skúsenosť v politike a má aj víziu, ako ju zlepšiť? Tipy:

–          mladý, ambiciózny, s vlastným programom,  no neodskúšaným v praxi

–          starý, s víziou, no s programom, ktorému občania vo voľbách v roku 1992 nedali šancu, lebo ju dali inému – valcu zo Zlatej Idky, ktorý Slovensko prevalcoval  a stále valcuje v jeho ďalších pokračovateľoch

Pravdivo si zodpovedzme na otázku, ktorý zo starších kandidátov má nielen skúsenosť, ale aj pevnosť v rozhodovaní?

–          starý, ktorý počas 24 rokov prešiel až 6 stranami a dal tomu valcu v tom čase zelenú

–          starý, ktorý sa tomu valcu vzoprel , bol 24 rokov  v jedinej strane, ktorú založil a vystúpil z nej  preto, aby sa mohol stať prezidentom všetkých občanov

Čo považujete u prezidentského kandidáta za rozhodujúcu vlastnosť?

–          obratnosť v rečiach, ktorých výsledkom sú mnohé klamstvá (čo poslucháči často nevedia rozlíšiť)

–          vážnosť, s akou pristupuje k rozhodnutiam, aby boli v súlade s pravdou a láskou a so záujmami našej krajiny a predkladanie premyslených vlastných návrhov a vízií nehľadiac na to, či sa budú páčiť, ale hlavne na to, či budú v záujme občanov

–          obľúbenosť, vďaka ktorej sa tolerujú aj útoky a posudzovanie druhých kandidátov, často podpásovo, s účelom, aby sa sám zviditeľnil u občanov, lebo je ešte stále málo viditeľný, hoci kampaň nevedie posledné týždne, ale už takmer 2 roky

–          rešpektovanie dôstojnosti každého človeka, pevnosť a rozhodnosť – nedá sa zviesť „módnymi“ vlnami, to znamená, že má v programe presadzovanie stáročia platných  tradičných hodnôt

A ešte pár krátkych odpovedí na otázky:

Je sympatia/nesympatia občanov voči kandidátovi na prezidenta taká dôležitá pri jeho výbere, že tolerujeme aj ním nahonobené majetky na úkor občanov – zničenie 2. pilieru, vysoké dane, úroky, exekúcie, zadlžovanie krajiny a ochudobňovanie občanov a rozhodujeme sa emocionálne, nie rozumom?   Tým, že dáme prednosť  sľubom a ľúbivým rečiam, „istotám“, ktoré boli istoty iba pre privilegovaných, sa rozhodujeme proti sebe!

Je Vaša nenávisť voči kandidátovi silnejšia ako jeho záujem túto krajinu pozdvihnúť? Táto otázka neplatí v prípade kandidáta, voči ktorému sú ostatní v opozícii. Ten na pozdvihnutie krajiny mal čas až dve  volebné obdobia  za sebou,  a čo z tejto krajiny urobil?!

Ktorý kandidát by vedel potrebné zmeny v súdnictve (súdnej moci) zo svojich skúseností najlepšie zabezpečiť?

–          ten, ktorý obhajoval nespravodlivo stíhaných za totality a nespravodlivo posudzovaných našimi súdmi aj v súčasnosti

–          ten, ktorý v tejto oblasti má malé, alebo takmer žiadne skúsenosti

A nakoniec otázka: Je štátnická múdrosť  a politická rozhľadenosť  u kandidáta dôležitejšia  ako všetko ostatné?

–          áno

–          nie

Je občan ten, kto si demokraticky volí hlavu štátu, alebo sú to niekým dobre zaplatené prieskumné agentúry, ktoré nám masírujú mozog a ponúkajú klamné preferencie?

Hlas každého občana je dôležitý hlavne v prvom kole, ale rovnako závažný je aj v tom druhom, keď chceme zabrániť prevzatiu všetkých ústavných funkcií  a všetkých postov v štáte jedným vodcom a  jednou stranou. Toto sme tu už mali!

 

11.3.2014

 

 

Krátka sonda pred 2. kolom prezidentských volieb

24.03.2014

Po prvom kole prezidentských volieb zostalo mnoho ľudí prekvapených. Mnohí boli sklamaní nad taktikou, ktorá nevyšla, iní boli sklamaní zahanbujúcim prepadákom kandidátov, ktorí „na to mali“. Z toho, čo sa nám tu ponúka v druhom kole, nemáme veľmi na výber. Volič sa správa úplne inak ako si politik vo vysokej funkcii predstavuje, aby sa správal. Bolo to vidno [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4048x
Priemerná čítanosť článkov: 2024x

Autor blogu

Kategórie

Archív